רוב האנשים בעלי עודף משקל אינם מרוצים ממצבם ורוצים לשנות אותו.
משקל יתר הוא ביטוי חיצוני לקושי של האדם בינו לבין עצמו ובינו לבין האוכל.
נתונים עדכניים מראים שבעשור האחרון היתה עלייה של מאות אחוזים במספר האנשים הסובלים מבעיה כלשהי הקשורה באכילה וכי
בקירוב כל אדם שני בחברתנו מחפש מסגרת כלשהי להורדה במשקל.
תופעת ההשמנה אינה מיוחדת לאוכלוסיה הבוגרת בלבד: מספר הילדים בעלי עודף משקל נמצא אף הוא בעליה מתמדת.
יותר מכל, ההשמנה היא פגיעה בבריאות ולאור העליה הדרמטית במספר החולים במחלות הקשורות בהשמנה, נעשה נסיון כנה ע”י המדענים לשנות את התפיסות השגויות לגבי התזונה.
לעליה במשקל גורמים רבים:
• גורם גופני – ישנם מקרים של עליה במשקל כתוצאה מהפרעה מטבולית, הורמונלית ומחלות
גופניות הדורשות התערבות תרופתית. מחקרים מצביעים על נטייה גנטית להשמנה.
• גורם סביבתי – מסרי החברה בנושא האוכל, התפיסות החברתיות בנושא דימוי הגוף והרגלי אכילה
נרכשים בילדות. האם אנו אוכלים רק כשאנחנו רעבים או כחלק ממפגש חברתי?
• הגורם התזונתי – השפעת המזון אותו אנו אוכלים על התהליכים הפיזיולוגיים של הגוף. כאשר
האכילה שלנו מורכבת מיתר פחמימות וסוכרים ישנה השפעה פיזיולוגית היוצרת יותר רעב.
• הגורם הפסיכולוגי – ישנן מספר גישות עיקריות: הגישה ההתנהגותית מניחה כי משהו השתבש
בדרך האכילה של האדם ועל כן הוא נדרש ללמוד הרגלי אכילה חדשים ויעילים.
הגישה הפסיכודינאמית רואה בנושא אכילת יתר בעיה רגשית המהווה מרכיב באישיות האדם.
הגישה בודקת את הסיבות ליצירת ההשמנה ומאפשרת התמודדות טובה יותר.
חוקרים ואנשי מקצוע בתחום מדווחים כי האכילה מושפעת ע”י קונפליקטים בחיי היום יום, כחלק מתגובה על תסכולים או כחלק ממילוי חסכים רגשיים.
עודף משקל יוצר תסכול וכאב רב המשפיעים על החויה היום יומית של האדם.
אם בדימוי העצמי,אם בתפיסת גורלו, אם בהאשמה עצמית או בהאשמת אחרים, אם בהוויתו המקצועית ואם בקיום זוגיות מספקת.
שינוי דורש התגייסות רבה, כיוון שההרגלים שנוצקו במשך שנים רבות הפכו הרגל מוכר.
ע”י בירור החוויות הרגשיות, הבנה של מחסומים מעכבי שינוי והקניית כלים להתמודדות, ניתן
לפעול באופן יעיל ולהצליח בירידה במשקל.